Överdos av koffein

Risken att få en överdos av koffein är väldigt liten då det krävs höga doser för att bli förgiftad. Vid en lindring överdosering kan det kännas obehagligt och vid en hög överdosering kan det leda till döden. Det är särskilt farligt med för mycket koffein för gravida och barn.


Koffein

Överdos av koffein – så mycket krävs

Risken att överdosera koffein är mycket liten. Det krävs ungefär 20 milligram koffein per kilo kroppsvikt för att ge en lindrig förgiftning. Om du väger 70 kilo krävs det alltså ungefär 14 koppar kaffe.

Detta är dock inte ett precis mått, då alla människor är olika känsliga. En del kan dricka mindre och ändå få symptom och en del kan dricka mer utan att må dåligt.

Symptom

Om du får i dig för mycket koffein kan du få en lindrig förgiftning vilket kan kännas väldigt obehagligt. Symptom är illamående, kräkningar, diarré och magont. Det kan även ge sömnproblem, ångest, huvudvärk, yrsel och hjärtklappning.

Om du får en riktigt stor överdos av koffein kan det leda till förgiftning, vilket kan vara dödligt. Dödliga doser ligger på 150-200 milligram per kilo kroppsvikt.

Här finns koffein

Koffein finns i kaffe, te, kakao och guarana. Koffein kan tillsättas i stora mängder i livsmedel som lovar energikickar, så som energidrycker. Det också vanligt att koffein finns som aromämne i många livsmedel.

Så mycket koffein innehåller dessa livsmedel:

  • En kopp kaffe, 15cl: 100mg koffein
  • En burk energidryck, 15cl: 100mg koffein
  • En burk cola, 33cl: 30-50mg koffein

Koffein för gravida och barn

Livsmedelsverket rekommenderar att du som är gravid maximalt ska få i dig 300 milligram koffein per dag. Höga doser av koffein kan öka risken för missfall. Tänk på att även cola och energidrycker innehåller koffein.

Barn ska inte få i sig koffein då de behöver väldigt lite koffein för att få en överdos, vilket kan leda till en förgiftning.

Koffein vid träning och alkohol

Det rekommenderas inte att använda koffein som törstsläckare efter fysisk ansträngning. Det är vatten som din kropp behöver.

Det rekommenderas inte heller att blanda alkohol med koffein. Detta är dock bara farligt om du överdoserar koffein i samband med alkohol. En drink går alltså bra, men om du dricker tio drinkar med energidryck bör du se upp.